Čo poviete na ROVNOVÁHU?


Fyzická aktivita – blahodarné účinky pre váš organizmus.

                   V dnešnej dobe sa pomerne často vystavujeme povinnému, no z času na čas i dobrovoľnému tlaku z každej jednej strany. Náš mozog i telo sa stávajú súčasťou pozoruhodného  kolobehu, ktorý sa točí v rozmeroch dobre známych oblastí: práca (v prípade študenta je to školské prostredie) a domácnosť. Nech už sa na tento problém pozrieme z ktoréhokoľvek uhla, to, čo zaznamenáme, je jednoznačne stres. Okolnosti, s ktorými sa bežná bytosť dnešnej epochy stretá, vplývajú podstatnou čiastkou k zhoršeniu pozornosti, správania, a práve naopak, do popredia sa dostávajú nezvládnuteľné návaly únavy a vyčerpania, ktoré vedú k celkovému zhoršeniu našej duševnej stability. V takomto prípade človek hľadá východisko: stáva sa ním napríklad večerný moment v prítomnosti televízneho kanálu, ktorý má za úlohu odľahčiť váhu starostí a povinností danej osoby. Televízia sa stala v aktuálnom storočí jeden zo spôsobov relaxu či očisty. Čo na to vaše telo či duch? Prediskutovali ste i s nimi takýto druh očisty?

stadion

                   Zamyslime sa pozornejšie. Naozaj nám jednotlivé kanály umožňujú plnohodnotne vypnúť? Slúžia pre očistu v lone chaotickej existencie? A sme vôbec spokojnejší?

                   Nech už to je ako chce, mám pocit, že pri tom všetkom hluku povinností, sme jednoducho zabudli na pútavú melódiu dôležitého. Zabudli sme na akúsi mocnejšiu aktivitu, ktorá slúži ako omnoho efektívnejšia sorta oddychu. Skutočnosťou je, že pri kvantite informácií na digitálnych obrazovkách ani len na moment nevypneme, ale práve naopak, oni nás svojou intenzitou pohltia ešte viac. Na druhej strane, vhodný faktor slúžiaci na opätovný návrat stratenej energie sme v určitom bode našej existencie zmietli pod koberec. Skúsme ho vydolovať. Prinavráťme dôležitosť športu. Venujme tejto rozmanitej a osobitej aktivite vyššiu pozornosť.

cvičení

Je to naozaj jednoduché. Stačí sa odhodlať!
                   Ako to už býva, prvý krok sa môže javiť nesmierne náročný. Zrejme si väčšina z vás neodpustí istý druh konštatovania: To mám ísť do fitka potom, ako prídem z práce? Veď sa unavím ešte viac! Nie, radšej si sadnem k telke. Takýmto spôsobom sa ale stávame obeťami excelentného zavádzania. Mali by sme totiž pochopiť, že fyzická činnosť vykonávaná v správnej miere nemá podiel na strate zbytku našej energie. Pokiaľ ste počas celého dňa viedli kvalitnú sústredenosť vo vašej pracovnej doméne, blahoželám! Isto iste to stálo za to, a vaše ego pocíti chuť úspechu. No tu ide o úspech na duchovnej báze. Ide o vnútorné nadšenie, o ktoré sa zapríčinila vaša snaha a vaše kvality. Skúste ich transformovať do fyzickej podoby. Vyberte si druh aktivity, ktorý vás očarí najviac. Pokiaľ ste vyšťavení psychicky, skúste sa vložiť do pohybu. Ten vám dobije baterky na úrovni mozgu a duše. Fakt, že robíte dobre vášmu telu, vás tiež rozradostí. Športový výkon totiž motivuje. A motivácia vás následne sprevádza i v jednotlivých oblastiach vášho zamerania. Vaše telo sa teda ocitá v harmónii s dušou.